Parc senzorial în curtea unui spital de psihiatrie

Copiii și adolescenții pacienți ai Spitalului de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București se pot bucura de beneficiile unui parc senzorial amplasat în curtea acestuia, un spațiu în care pot experimenta muzica, învăța și socializa în aer liber.

Parcul, realizat de Primăria Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, și Reprezentanța UNICEF în România, constituie un spațiu cu dublu rol:
*terapeutic – pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, ADHD sau alte tulburări de neurodezvoltare și de
*socializare - în cazul pacienților adolescenți. Expunerea la anumite experiențe senzoriale îi ajută pe copiii cu tulburări de neurodezvoltare să își dezvolte și să își regleze reacțiile la stimuli externi.

Utilizarea noului spațiu oferă oportunitatea angajării într-o explorare senzorială, astfel încât copiii și familiile acestora să învețe ce anume declanșează anumite reacții și ce îi poate ajuta să se liniștească. Parcul este dotat cu echipamente care stimulează utilizatorii pe plan vizual, auditiv, tactil (alee senzorială cu diverse texturi pe care copiii se pot plimba desculți) și chinestezic (hamace și leagăne speciale, pentru a dezvolta echilibrul).

Instrumentele noastre de percuție și efecte sonore vor oferi suport pe partea de stimulare auditivă și socializare și relaționare cu alți copii internați, cu psihoterapeuții spitalului sau cu membri de familie veniți în vizită. Arhitectul care s-a ocupat de proiectarea acestui parc a ales 5 instrumente – flori din categoria Inspirație din natură (tobele Margareta și Floarea-Soarelui și 3 flori - clopote Harmony Bells, un set de 5 tobe Rainbow Sambas și Talk Tubes.

"Nu ne dorim ca un copil să rămână la pat, ci să fie activ pe perioada internării, să interacţioneze cu ceilalţi adolescenţi, să organizăm diverse grupuri de terapie, de socializare, de interacţiune socială între adolescenţi şi vor putea folosi acest loc. (...) Copiii cu tulburări de spectru autist au un patern de integrare senzorială uşor diferenţiat faţă de al neuro-tipicilor. Ei pot să aibă fi o hiper-sensibilitate auditivă, olfactivă, vizuală, tactilă şi să reacţioneze exagerat la nişte stimuli care nouă ni se par banali, precum sunetul uscătorului de păr. Expunând copilul treptat la diverşi stimuli, reuşim să îl ajutăm să îl integreze, inclusiv ulterior, în mediul lui de viaţă natural. În alte cazuri poate să existe o hiposensibilitate şi copilul să nu reacţioneze la durere şi să se expună unor pericole semnificative, fără să conştientizeze acest pericol", a precizat dr. conf. univ. dr. Florina Rad, medic şef la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, citată de Digi24.

Felicitări tuturor instituțiilor implicate în acest proiect extraordinar pentru copiii și adolescenții pacienți ai unui spital de psihiatrie, realizat în premieră în România!

Sursă articol: comunicat PMB și articol Digi24
Sursă foto: Facebook PMB

Un concept inovator ce aduce oamenii
împreună prin intermediul muzicii.

Fiți la curent cu proiectele și noutățile noastre lunare!

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.