Gradina muzicala senzoriala acoperis Centru incluziv CJ_2 banner

Grădină muzicală pe acoperișul celei mai moderne școli speciale din România

La Cluj a fost inaugurată cea mai modernă școală specială construită după Revoluție în România. Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, o școală etalon pentru învățământul special, a fost edificată de către Consiliul Județean Cluj în cadrul unui proiect cu finanțare europeană parțială.

“Din anii ‘90, școala a avut 5 sedii cu mai multe locații. Ne-am tot mutat, și ne-am tot mutat.” a declarat doamna director a Centrului, Vasilica Cișmașu. Astfel, gândul de a avea un singur sediu pentu toții copiii Centrului s-a conturat în 2016, iar cei de la Consiliul Județean au fost receptivi atât la conceptul, cât și viziunea dumneai despre cum ar trebui să arate și ce să ofere noua școală: un cadrul optim și condiții pentru derularea procesului instructiv-educativ la standarde europene pentru dezvoltarea socio-educațională a copiilor.

După mulți ani de muncă, perseverență și determinare din partea echipelor implicate, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj este acum “casă” pentru cei 150 de copii preșcolari și elevi care prezintă dizabilități intelectuale moderate, severe sau asociate, precum și preșcolari și elevi cu tulburări din spectrul autist, ce vor fi ghidați în educație și terapie de către 115 cadre didactice.

“Am inaugurat cea mai modernă școală specială din țară, construită de la zero, un obiectiv de referință pentru infrastructura educațională românească. Cu siguranță, Clujul poate fi considerat un model în ceea ce privește utilizarea fondurilor europene pentru susținerea învățământului special.” Alin Tișe - președintele Consiliului Județean Cluj

Noul sediu al unității de învățământ dispune și de o grădină senzorială amplasată pe acoperiș (locul unde se stimulează memoria multisenzorială prin intermediul celor cinci simțuri: miros, gust, auz, văz și atingere), de un spațiu special destinat hidroterapiei, precum și de o zonă dedicată specialiștilor din cadrul instituției, concepută pentru prevenirea apariției sindromului de epuizare profesională.

În proiectarea grădinii senzoriale au fost incluse și instrumentele noastre muzicale de exterior. Montajul acestora a reprezentat o provocare, căci ele urmau a fi instalate pe acoperișul noii clădiri, nu în pământ sau în asfalt cum este recomandat de obicei. Însă pentru că doamna director și-a dorit neapărat să faciliteze accesul elevilor școlii la muzică și percuție în aer liber, cu binecunoscutele beneficii ale terapiei muzicale, echipa responsabilă a celor de la Simacek a devenit creativă în găsirea soluțiilor pentru o implementare sigură.

Astfel, un număr de 8 instrumente, printre care 2 tobe-flori, Petal drums, Bell Lyre, Harmony Bells, xilofon vertical Cherub, tobe Bongos și Babel Drum, așteaptă copiii școlii să experimenteze ritmuri și să-și exprime emoțiile fără a fi nevoie de cuvinte.

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă este un succesor al primei școli din Cluj cu predare în limba română pentru copiii speciali, înființată în 1929. Aici veneau elevi din toată țara, dar și din Chișinău sau Budapesta.

La inaugurarea sediului, doamna director Vasilica Cișmașu a declarat, în premieră, că va oferi accesul la serviciile și dotările Centrului întregii comunități: “Avem planuri de viitor, și pentru prima dată, vreau să vă anunț că ne dorim, printr-un program de voluntariat, să ne deschidem porțile pentru copiii din școlile de masă care au nevoie de terapie. Suntem prima școală specială din Cluj care și-a trimis profesorii în schimburi de experiență, din dorința de a dezvolta terapiile din școala noastră la nivelul a ceea ce am văzut în alte țări. Acum, sperăm să ne așezăm și să ne putem dezvolta și pe alte planuri.”

Un concept inovator ce aduce oamenii
împreună prin intermediul muzicii.

Fiți la curent cu proiectele și noutățile noastre lunare!

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.