Terapie muzicală pentru autism - Centrul Delfinul Bacău
Asociația Betania – Centrul Delfinul pentru copii cu autism Bacău a inaugurat proiectul “Grădină Muzicală Comunitară Incluzivă”, prin care s-a urmărit crearea unui mediu ce ameliorează problema incluziunii copiilor cu autism și totodată, încurajează voluntariatul și simțul civic al comunității.
Terapia prin muzică poate fi folosită ca un instrument de comunicare, ca mediator în relația dintre terapeut și copil. În cazul copiilor cu autism, deschide noi canale de comunicare și ajută la exprimarea emoțiilor: aceștia pot intra într-un dialog muzical, fără a fi necesar contactul vizual direct și se pot concentra complet asupra procesului auditiv, simțindu-se confortabil în spațiul propriu.
Instrumentele au fost alese împreună cu doamna Ramona, coordonatoarea centrului, pentru a fi potrivite integrării meloterapiei în paleta de terapii existente deja: ansamblul Rainbow Trio, cu 3 instrumente colorate în gama curcubeu (tobe, xilofon și clopote tubulare), Harmony Flower și piatra muzicală Stepping Stone.
Accesul la parcul muzical este liber, astfel încât copiii vor putea veni, împreună cu părinții și bunicii lor, să exploreze instrumentele muzicale și să-și creeze amintiri speciale. Familiile din comunitatea locală vor avea oportunitatea să petreacă timp împreună, prin experiențe unice care includ educație și joc.
“Am avut noroc de o zi frumoasă de toamnă, propice de a ne bucura de concertul desfășurat într-un cadru inedit, printr-un proiect unic, care ne-a încărcat cu o energie deosebită și a făcut ca sufletele noastre să cânte la unison. Copiii, împreună cu terapeuții noștri, vor umple atmosfera cu ritmuri muzicale, cântate cu emoție și bucurie.
Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect frumos,care aduce unicitate și culoare în curtea noastră: colegilor mei care m-au ajutat la implementare și promovare, voluntarilor de la Colegiul Național de Artă “George Apostu” pentru spectacolul de percuție și celor de la Fundația Comunitară Bacău care, prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” Lidl au făcut posibilă realizarea parcului.”
Ramona Bixade – coordonator centru
Un concept inovator ce aduce oamenii
împreună prin intermediul muzicii.