Grădină muzicală terapeutică pentru copii cu dizabilități Vaslui
Primul nostru proiect de meloterapie în aer liber din România a fost unul apropiat sufletului nostru și va fi integrat ca terapie complementară prin joacă și creativitate pentru copiii cu nevoi speciale de la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Dizabilități.
Aici, într-o curte generoasă la poalele pădurii, alături de poneii și labradorii antrenați de asemenea în terapia cu copii, amenajarea unui „peisaj muzical” în aer liber va avea efecte benefice asupra acestora, contribuind treptat la recuperarea deficiențelor locomotorii și la deblocarea potențialului psiho-emoțional al fiecărui copil.
Proiectul a fost finanțat prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, cu sprijinul Lidl România, susținut de Federația Fundațiile Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Iași. Inițiativele CSR ale corporațiilor implicate în sectorul non-profit, precum înființarea acestui fond, oferă ONG-urilor context și sprijin pentru ca acestea să implementeze proiecte pentru rezolvarea nevoilor comunităților locale.
Muzica poate avea un efect profund asupra oricui, cu atât mai mult beneficiile expunerii unui copil cu nevoi speciale la muzică pot fi uriașe. Amenajarea unui „peisaj muzical” în aer liber îi va încânta și îi va inspira pe copii să exploreze sunete noi, în timp ce se bucură de avantajele evidente petrecerii timpului în natură, bucurându-se de aerul proaspăt și de soare. Copiilor le va plăcea faptul că muzica poate fi folosită într-un context în afara clasei si vor fi capabili să dezvolte abilități muzicale fără sa aibă cunoștințe tehnice de utilizare a instrumentelor.
Cele 5 instrumente alese sunt Babel Drum mică, Cadenza, Handpipes, Congas și Soprano Pentatonic Freechimes; meșterii complexului le-au montat cu ușurință, asistați de către Benny și Chupa, labradorii centrului, care erau cât se poate de curioși de noile “jucării” din curtea lor.
De la început și pe tot parcursul implementării, implicarea, deschiderea și entuziasmul doamnei Cristina Penișoară, coordonatoarea proiectului, și a echipei sale au fost molipsitoare.
"O nouă terapie a apărut la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Dizabilități si anume, terapia prin muzică instrumentală. Acestă terapie se desfășoară intr-un spațiu mirific care îi inspiră pe copii și le dă curaj să-și folosească simțurile astfel încât, descoperind muzicalitatea instrumentelor uriașe să se bucure împreună să parcurgă un traseu muzical care le oferă încredere, optimism și multă bucurie.
Avem speranța că, imaginea acestora alături de copii și sunetele muzicii sub poalele pădurii ne va conduce pe toți în lumea feerică a basmelor și va fi de un real ajutor în parcurgerea treptată a etapelor de recuperare.
Deja, imaginația noastră materializează în viitor organizarea unor mici concerte în aer liber și abia așteptăm să vedem ce impact va avea muzica în viața copiilor noștri.”
Cristina Penișoară – șef centru
Un concept inovator ce aduce oamenii
împreună prin intermediul muzicii.